Meidän on uudestaan luotava maa!
Missä onni. Minna Canthin naisia. Näyttämöllä Kira Boesen ja Paavo Hakulinen. Ohjaus ja sovitus Eija Vilpas. Vierailuesitys Kouvolan Teatterin pienellä näyttämöllä 16.3.2017.
Missä onni –esitys alkoi Ilmari Kiannon sanoittamalla Nälkämaan laululla Kuulkaa korpeimme kuiskintaa, jylhien järvien loiskintaa. Tämä laulu siirsi ajatukset Minnan Canthin monien henkilöiden elämäntilanteisiin, joissa nälkä oli yleisin vieras.
Minna Canth (1844-1897) viettää tänä vuonna tavallaan juhlavuottaan, hänen kuolemastaan tulee kuluneeksi jo 120 vuotta. Vaikka Minna eli ja kirjoitti 1800-luvun lopulla, hänen tekstinsä tuntuvat yllättävän ajankohtaisilta. Edelleen naisen euro on 80 senttiä, ja edelleen kiivaillaan siitä, voiko nainen olla vaikkapa piispa, edelleen piilotellaan perheväkivaltaa, ja edelleen epäillään että itse houkutteli miehen pinteeseen ja nyt syyttää raiskauksesta.
Esitykseen oli koottu eri novelleista ja näytelmistä kohtauksia, joita kaksi näyttelijää sulavasti roolista toiseen hyppäämällä esitti. Kaikkein kuuluisin ja vaikuttavin Minna Canthin teksteistä on Työmiehen vaimo. Siinä työmies Risto alistaa kaksi naista, vaimonsa Johannan ja rakastajattarensa mustalaistyttö Homsantuun.
Risto lyö molempia, varastaa naisten ansaitsemat rahat ja mitätöi näiden koko elämän. Työmiehen vaimo sai aikaan lainmuutoksen, mutta Raamatun mukaan mies on tänäkin päivänä perheen pää. Juuri Raamattuunhan Risto näytelmässä vetoaa.
Esitykseen oli koottu sekä surkeutta että hulluutta. Esimerkiksi Kauppa-Lopo on sellainen nainen, jolle ei tiedä itkeäkö vai nauraa. Lopo suoltaa puhetta sellaisella vauhdilla että on perässä pysymistä, samanaikaisesti jalat ja kädet käyvät vilkkaaseen tahtiin. Erinomaisesti Kira Boesen esitti tämänkin naisen. Paavo Hakulisen laulut täydensivät muuta esitystä.
Esityksen jälkeen keskusteltiin muun muassa siitä, ketkä ovat meidän aikamme Minna Cantheja. Edelleen heitä tarvitaan.
Ritva Sorvali