Koulutuksesta haittaa työllistymiselle?
Nykyisin kaikki puolueet vannovat koulutuksen nimeen. Siitä ei saa leikata, kaikkien pitää saada vähintään toisen asteen koulutus. Mutta ilmeisesti nuorten pitää visusti varoa kouluttautumasta tämän enempää, sillä korkeampaa koulutusta voi joutua piilottelemaan työmarkkinoilla. Vai voiko?
Helsingin Sanomien artikkelissa 18.3.2017 kysytään ”Voiko koulutuksesta olla haittaa?”. Artikkelin vastaus on ainakin osittain, että jollei haittaa ei välttämättä hyötyäkään. Jos hakee työtä siivoojana tai sihteerinä, ei yliopistotutkinnosta ole mitään hyötyä. Siitä voi olla haittaa ainakin siinä mielessä, että työnantaja olettaa hakijan tulevan vain väliaikaiseksi.
Nykytyönhakijat joutuvat luomaan nahkaansa yhä uudestaan ja uudestaan. Työnhakulomakkeissa pitää perustella, miksi juuri tähän työpaikkaan ja miksi juuri tälle alalle? Kun eilen väänsi tuntitolkulla perusteluja yhdelle firmalle, tänään pitää kääntää kelkkansa ja olla kiivaasti pyrkimässä toiseen. Kun samaa vääntelyä tekee kuukaudesta toiseen, tietääkö enää itsekään kuka on ja mihin on pyrkimässä.
Miksi työnantajille ei nykyään riitä haun perusteeksi se, että ihminen haluaa työpaikan saadakseen rahaa vuokraan ja muuhun elämiseen?
Ritva Sorvali
Kouvola