Kun opettajan maine pilataan

Kun opettajan maine pilataan

Mooses Mentula, Jääkausi. Wsoy 2016.

Mooses Mentulan Jääkausi kertoo itäsuomalaisesta koulusta, jossa uusi oppilas Helmi yrittää päästä sisään koulun kuvioihin. Helmi on ollut entisessä koulussaan yksinäinen koulukiusattu, mutta yrittää nyt päästä eroon noista muistoista.

Jääkausi on romaani myös siitä, miten vahinko voidaan laittaa kiertämään. Miten kiusatusta voi tulla kiusaaja, miten porukoissa yritetään pysyä sisällä, mitä niin sanottu ystävyys milloinkin maksaa, miten kovis on pakko olla jotta pärjää? Ystävyyden hinta voi olla opettajan maine; opettajasta levitetään perätöntä huhua, että hän on pedofiili.

Jääkausi on hurja romaani siitä, miten julmia, tunteettomia ja empatiakyvyttömiä ihmiset voivat toisilleen olla, etenkin nuoret. Puuttuuko nuorten tunneilmastosta jotain sellaista, mitä aikuisilla kuitenkin oletetaan olevan? Ovatko nuoret vasta kasvamassa ihmisiksi?

Helmin vnhemmat yrittävät epätoivoisesti räpiköidä mukana. Vanhemmat yrittävät ymmärtää kaiken, hyväksyä kaiken, olla suvaitsevia, vai mitä he oikein yrittävät? Mikä vanhemman rooli voisi olla tällaisissa tapauksissa?

Jääkaudessa on ikään kuin useampi alku, mutta melko pian alun langat yhdistyivät. Loppu sen sijaan jäi tavallaan auki. Lopussa mennään ongelle ja tapahtuu jotain. Vuosien päästä pidetään taidenäyttely. Mutta miten päätarinan henkilöillä oikein menikään, sen lukija saa itse kuvitella.

Tulee mieleen, että näinkö nämä asiat leviävät myös todellisuudessa, ketään ei saada vastuuseen mistään? Vai saadaanko kuitenkin? Mitä vastuun ottaminen tarkoittaa tämän tapaisessa tarinassa?

Jääkausi kertoo havainnollisesti, mitä kiusaamisen kohteeksi joutuminen todella voi tarkoittaa.

Ritva Sorvali

 

 


Tags: