Poikilossa 1980-luvun taidetta
Palavat tornit, otteita Suomen taiteen1980-luvusta. Kouvolan taidemuseo Poikilon näyttely 19.5.-4.9.2016.
Kouvolan taidemuseo Poikilon kesänäyttelyyn on koottu 25 suomalaisen taiteilijan 1980-luvulla tehtyjä töitä. Oletettavaa on siis, että ne kertovat jotain tuosta vuosikymmenestä. Kukin katsoja voi itse tulkita teoksista, mitä niillä kerrotaan. Jos haluaa lisätietoja, näyttelystä on tehty myös kirja, jota voi ostaa museosta.
Näyttelyn avajaisissa tietokirjailija, museonjohtaja Markku Valkonen palautteli mieleen, mitä 1980-luvulla oikein tapahtui: Kekkonen luopui vallasta 1981, videot elivät huippuaikaa, naisia alettiin vihkiä papeiksi, ensimmäiset kännykät tulivat markkinoille, jupit rantautuivat Suomeen, vihreät muodostivat puolueen, ruotsin kieltä ei vielä vihattu, faksit lauloivat, taloudessa elettiin nousukautta.
Näyttelyn kokoaja, kuraattori Timo Valjakka jatkoi muistelua taiteen suuntaan. Hänen mukaansa 1980-luvulla naistaiteilijat nousivat esille, kuten kävi myös 1880-luvulla. Elettiin tietynlaista vapautumisen aikaa. Palavat tornit –näyttelyyn on koottu 50 teosta yhteensä 25 taiteilijalta. Suurin osa töistä on tehty 1980-luvun alkupuolella, ja monet teoksista ovat ensimmäistä kertaa esillä.
Timo Valjakka muisteli sitäkin, mitä muilla taiteen aloilla tapahtui. Ainakin Madonna, Dingo ja Anja Kauranen nousivat esille. Tutkimuksessa paikalliset pienet tarinat alkoivat syrjäyttää isoja tarinoita. Tavallisen ihmisen elämä nousi esille. Näyttelyn töistä voi löytää voimakkaita tunteita, huumoria, perinteen kritiikkiä ja samalla perinteen arvostamista. Esimerkiksi taulussa ”Aavan meren tuolla puolen” näkyy valtava halu ja samalla mahdollisuus mennä ja vapautua.
Valjakka on koonnut näyttelyn työt muistinvaraisesti. Juuri nämä työt ovat jostain syystä jääneet hänelle mieleen 1980-luvusta. Materiaalia oli runsaasti, tästä vuosikymmenestä saisi hänen mukaansa useita vastaavanlaisia näyttelyitä.
Kuraattori Timo Valjakka kertoo näyttelystä to 2.6. klo 17-18 ja to 1.9. klo 17-18 taidemuseossa.
Ritva Sorvali