Miekkailija kertoo 1950-luvun alun Virosta

Miekkailija kertoo 1950-luvun alun Virosta

Miekkailija, käsikirjoitus Anna Heinämaa, ohjaus Klaus Härö. Anjalankosken elokuvapalkinnon voittaja 2015. Esitys Anjalankosken Opistokinossa su 24.1.2016.

Miekkailijassa nuori liikunnanopettaja Endel Nelis tulee Haapsalun kouluun. Yleisölle selviää pian, että hän on tarkkailun ja raportoinnin alaisena, ja että hänelle voidaan antaa vaikka kuinka mielivaltaisia määräyksiä ja tehtäviä. Koulun rehtori lähettelee hänestä kirjeitä Leningradiin ja antaa kollegaopettajalle tehtäväksi tutkia tämän liikunnanopettajan taustoja.

Opettajalta vaaditaan liikuntaharrastustuntia. Niinpä hän aloittaa miekkailun opetuksen. Luokallinen lapsia innostuu miekkailusta, mutta tämäkin meinataan lopettaa yläluokkaisena harrastuksena. Elokuva antaa hyvän kuvan siitä, millaista oli elää tiukan kontrollin aikana Neuvosto-Virossa, miten piti yrittää luovia, olla huomaamaton, olla ärsyttämättä vaikutusvaltaisia henkilöitä, nitistää itsensä.

Kamera kulkee pitkin koulun käytäviä, viivähtää usein voimistelusalissa seuraamassa miekkailuharjoituksia, lähtee harhailemaan sumuiseen pikkukaupunkiin, rautatieasemalle, käväisee ihmisten pienenpienissä asunnoissa, huomioi resuiset tapetit ja tuhruiset seinät. Elävimmät kuvat se saa torilta, jossa huiveihin vyöttäytyneet torimummot huutelevat itselleen asiakkaita.

Myllykoskella pidetyssä palkintotilaisuudessa Klaus Härö kertoi, että kaikki elokuvan henkilöt ovat virolaisia, toiset puhuvat viroa, toiset venäjää. Lapsinäyttelijät oli valinnut roolittaja, joka kiersi kouluja ja valitsi näistä lapsia ohjaajan lopullisen valintaan. Härön mukaan virolaiset olivat innolla mukana elokuvan teossa ja ovat ottaneet myös yleisönä sen hyvin vastaan.

Miekkailija on hyvin tehty liikuttava ja puhutteleva elokuva.

Ritva Sorvali

 


by

Tags: