Kouvola – nuorison kaupunki 1960-1970-luvuilla
Kouvolan kaupunginmuseon avajaiset 13.11.2015. Ensimmäinen näyttely Mannerin lipan alla 15.11.2015 – 9.10.2016.
Kouvolan kauan odotetun kaupunginmuseon avajaisissa kuultiin puheenvuoroja sekä Kouvolan lähihistoriasta 1900-luvun loppupuolen vuosikymmeniltä että kaupunginmuseon suunnittelun historiasta.
Kansanedustaja Markku Pakkanen muisteli kuinka takavuosina koko Pohjois-Kymen nuoriso kokoontui viikonloppuisin Mannerin lipan alle pullistelemaan, autoineen, moottoripyörineen ja uusine muotivaatteineen. Ministeri Jari Lindström jatkoi tästä, että vaikka esimerkiksi Kuusaan ja Kouvolan välillä saattoi ajoittain puhjeta tietynlaista kärhämää, voimat yhdistettiin heti, jos lahtelaisia alkoi ilmaantua paikalle. Molempien puheista kuului, että tuolloin todella oli nuorisoa ihan ruuhkaksi asti.
Museon intendentti Anu Kasnio kertoi, että kaupunginmuseon suunnittelu aloitettiin jo 1980-luvulla, mutta yli 30 vuotta vierähti ennen kuin suunnitelmista päästiin museon avajaisiin.
Miksi valittiin ensimmäisen näyttelyn teemaksi Mannerin lipan alla? Ensinnäkin vanhaa talonpoikaishistoriaa oli vuosikymmeniä esitelty kaikissa alueen museoissa. Toiseksi Kouvola oli 1960-1970 –luvuilla varsinainen nuorison kaupunki, nuoria oli jopa 50 prosenttia asukkaista, ja nyt nämä samat nuoret ovat nyt tulleet muisteluikään. Mannerin lipan alla –näyttelyn onkin tarkoitus saada ihmiset muistelemaan.
Koteja, autoja, televisioita, vaatteita ja bändivarustus
Kouvola-talon toiseen kerrokseen rakennetussa näyttelytilassa on valtavasti tavaraa ja valokuvia. Ensinnäkin kaksi suurta autoa, kotinurkkauksia, televisionurkkauksia, bändin varustelunurkkaus, vuokra-asunnon nurkkia, laaja vaatenäyttely sekä runsaasti videokuvaa ja muuta liikkuvaa kuvaa eri paikoissa. Todennäköisesti kuka tahansa nuo vuosikymmenet elänyt löytää museosta tuttuja tavaroita.
Toivottavasti Kouvolan entiset nuoret ja muutkin 1960-1970-luvuilla nuoruutena viettäneet löytävät tiensä tähän näyttelyyn. Siellä voi tulla mieleen jo unohtuneeksi luultuja asioita, nuoruus ikään kuin herää eloon. Myös nonstoppina pyörivissä videoissa tuon ajan elämä herää henkiin.
Museon avajaisissa esitetyissä 1960-1970-lukujen Kouvola-filmeissä näkyi erittäin selvästi se, että Kouvola oli todella tuolloin nuorison ja lasten kaupunki. Joka puolella oli valtavasti ihmisiä ja nimenomaan nuoria ihmisiä.
Ritva Sorvali