Aurora 1800-luvun politiikan syövereissä
Raija Oranen, Aurora. Teos 2014.
Aurorassa lukijan silmien eteen levittäytyy koko 1800-luku ja samalla lähestulkoon koko Eurooppa. Raija Orasen kuvaama Aurora Karamzin (1808-1902) vaeltaa vuosisadan läpi kulkien Helsingin, Pietarin, Pariisin, Italian kaupunkien ja monien muiden Euroopan kaupunkien katuja. Hänen mukanaan kirjan sivuilla elää ainakin 200 muuta henkilöä.
Aurora kulkee sujuvasti useiden maiden seurapiireissä, hän puhuu ajan kieliä ja seuraa sekä taloutta että politiikkaa. Hän on kaksi kertaa naimisissa, ja ensimmäiseltä mieheltään hän perii melkoisen omaisuuden, jonka turvin matkustelu ja muu yläluokkainen elämä onnistuu.
Aurora on myös keisariperheen tuttu ja joutuu alistamaan monet toimensa muun muassa avioliittonsa heidän hyväksyttäväkseen. Kaikenlainen diplomatia on tarpeen, sillä itsevaltiaat ovat arvaamattomia. Auroran hoteisiin ajautuu sukulaisten orvoiksi jäävät lapset ja muutkin tukea tarvitsevat sukulaiset. Lapsivuoteisiin ja erilaisiin kuumeisiin kuollaan monesti jo nuorena.
Suvun miehet hoitavat autonomisen Suomen suhteita Venäjään. Ongelmatonta ei ollut tuolloinkaan vaan piti miettiä moneen kertaan, miten sanansa asettaa ja kenet asialle laittaa. Joku saattoi nuoruuden mielenosoituksissa pilata maineensa niin että hänellä ei Pietariin ollut asiaa.
Suvun miehet osaavat myös hurvittelun ja rahan menetyksen. Auroran ensimmäinen mies oli tässä taitava ja samanlainen tulee pojasta. Niinpä äiti-Aurora vaeltaa pojan perässä pitkin Eurooppaa ja yrittää pitää tätä aisoissa.
Aurora Karamzin perusti Helsingin Diakonissalaitoksen vuonna 1867 ja hän oli perustanut myös naisten työtupia, kouluja, lastenseimiä ja orpokoteja. Hän oli sosiaalityön uranuurtaja Suomessa. Tästä puolesta kirjassa on huomattavasti vähemmän kuin miesjutuista ja valtakunnan politiikasta.
Oikeastaan kirjan nimi voisi ollakin Suomi 1800-luvulla, sillä niin paljon siinä kerrotaan erilaisista aatevirtauksista, poliittisista hankkeista, keisareiden vallanvaihdoista ja mahtisukujen jäsenistä. Koska henkilöitä on todella paljon, juuri kukaan ei nouse sieltä kovin läheiseksi, ei edes Auroa.
Ritva Sorvali