Alempi kansankerros pelkäsi etulinjassa
Ville Kivimäki, Murtuneet mielet. Taistelu suomalaissotilaiden hermoista 1939-1945. Wsoy 2013.
Historiantutkija Ville Kivimäki nostaa esiin vaietun sodan, sodassa hermonsa menettäneiden miesten tarinan. Tutkimuksen mukaan lähes 16.000 sotilasta ohjattiin viime sotien aikana mielenterveystutkimuksiin ja -hoitoihin. Kyseessä olivat tuolloisen termin mukaan ”tärähtäneet”, eli miehet, jotka jonkin järkyttävän sotakokemuksen ja/tai pitkäaikaisen rasituksen takia olivat menneet sekaisin.
Tutkijan muukaan kyse on todennäköisesti paljon laajemmastakin ilmiöstä, sillä jokainen yritti todennäköisesti ensin pärjätä yksikössään ja peitellä oireitaan. Hullun leimaa ei mieluusti otettu ennen kuin viimeisessä hädässä.
Kivimäki nostaa vahvasti esille myös sen, että Suomen sodat olivat ainakin etulinjojen osalta pääosin työläisten ja maanviljelijöiden sotaa. Kyseessä oli myös suhteellisen vähän koulutetun kansanosan sota, alemman luokan sota. Niinpä rintamaolosuhteet, korsuissa asuminen sekä lumessa ja pakkasessa rämpiminen olivat näille miehille entuudestaan kohtalaisen tuttua.
Mutta mikä piti miehiä kuitenkin näinkin tolkuissaan noissa olosuhteissa ja jatkuvassa kuoleman pelossa. Ryhmähenki, aseveljeys, rintamatoveruus, ajatus että kaveria ei jätetä. Etulinjan taistelijat kokivat olevansa jotain erityistä ja he samaistuivat läheisesti oman porukan miehiin. Kun nämä alkoivat kaatua vierestä ja tämä ryhmä alkoi murentua, se oli monen hermojen kannalta tuhoisaa.
Ville Kivimäki voitti kirjallaan vuoden tieto-finlandian eikä syyttä. Kirja nostaa esiin vaietun historian, ja todistaa että psyykkiset vammat ovat samanlaisia sotavammoja kuin fyysisetkin. Niitä on kuitenkin kohdeltu aivan eri tavalla. Sotatraumoja ei ole missään vaiheessa hyväksytty esimerkiksi korvausperusteeksi, vaikka sodan kokenut mies olisi jäänyt sodan jälkeen työkyvyttömäksi.
Kirjan 400 sivua ovat tiivis tietopaketti sotatraumoista ja niiden hoidoista. Kirja todistaa että sota oli valtava kansallinen onnettomuus. Se kosketti jokaista suomalaista, mutta etulinjan taistelijat olivat kuitenkin aivan oma rotunsa.
Ritva Sorvali