Kiinnostava kuvaus 1940-luvun nuorista
Leena Parkkinen, Galtbystä länteen. Teos 2013.
Galtbystä länteen kuvaa lähinnä sisarusten Karenin ja Sebastianin suhdetta. Sisarukset ovat syntyneet 1920-luvun lopulla Korppoon saaristossa. Kuvaus hyppelehtii eri aikakausissa, jossain vaiheessa käväistään 1930-luvulla sisarusten lapsuudessakin, mutta enimmäkseen pysytään 1940-luvulla ja nykyajassa. Karen elää nykyaikana vanhuuttaan ja ryhtyy tutkimaan vuonna 1947 kuolleen veljensä Sebastianin tarinaa.
Parhaiten kirjasta hahmottuu 1940-luvun saaristolaiselämä, sisarusten koti, vanhemmat, naapurit, eri uskontokunnat, viinantrokaus ja lähellä sijaitseva kaikkien mieltä kiehtova Turku. Vaikka melkoinen osa sivuista menee nykyajan kuvaukseen, jostain syystä en kiinnostunut kovin paljoa esimerkiksi Karenin matkakumppanin Azarin elämäntilanteesta. Ilmeisen tietoisesti kirjailija on kai halunnut rinnastaa nykyajan nuoren naisen tilanteen 1940-luvun nuorten tilanteeseen, mutta voi aiheellisesti kysyä, oliko tuo rinnastus tarpeen?
Karenin ja Sebastianin nuoruus on nimittäin niin kiinnostavasti kuvattu, että se olisi mainiosti riittänyt romaanin aiheeksi. Kirjan nuoret, Karen, Sebastian, Kerstin ja Nils, on niin kiehtova nelikko, että olisin mieluummin lukenut heistä enemmän kuin lähtenyt aina välillä nykyajan autoreissulle milloin millekin valtatielle. Nykyaika on ainakin osittain sitä, että ajetaan autolla paikasta toiseen.
Erityisesti Sebastianin takaa paljastuu monenlaista. Sebastian ehti osallistua sotaankin, hän ehti asua osan elämäänsä Turussa, hän ehti opiskella ja solmia suhteita eri suuntiin. Kirjan lopussa sekä lukija että Karen ymmärtävät, että Sebastianin kuolemaan oli monia syitä. Kirjan nimeä Galtbystä länteen en tajunnut. Ilmeisesti se vain määrittää paikan, johon 1940-luvun tapahtumat sijoittuvat.
Ritva Sorvali