Kansalaissota kangastelee kaiken takana

Kansalaissota kangastelee kaiken takana

Kjell Westö, Kangastus 38. Otava 2013.

Kjell Westön uusin kirja Kangastus 38 on eräänlainen dekkari. Se kertoo asianajotoimiston sihteerin Matildan tarinan. Tarina huipentuu vasta kirjan viimeisillä sivuilla. Kirja kertoo myös 1930-luvun lopun Helsingistä, helsinkiläisen miesporukan kokoontumisista omiin illanviettoihinsa puhumaan politiikkaa ja juopottelemaan. Miehiä yhdistää vanha koulukaveruus.

Kangastus suuntaa valonsa sekä menneisyyteen että tulevaisuuteen. Menneisyydessä lymyilee edelleen kansalaissota. Ilmeisesti romaanin kaikilla keskeisillä henkilöillä on kokemuksia kansalaissodasta ja nämä tapahtumat vaikuttavat myös kirja loppuratkaisuun. Tulevaisuudessa puolestaan kangastelee maailman rauhaa uhkaava Hitlerin nousu Saksassa ja samanlaiset ilmiöt myös täällä Suomessa.

Keskushenkilö Matilda on kansalaissodan uhri. Samoin hänen veljensä, joka soittaa yhtyeineen ajan musiikkia helsinkiläisissä ravintoloissa. Sisarukset ovat aikuistuttuaan luoneet itselleen uran ja pärjäävät taloudellisesti, mutta mielen arpia on vaikeampi korjata. Myös luokkaerot jakavat edelleen ihmisiä, Helsingin Pitkäsilta on todella pitkä. Moni parempiosaisista ei uskalla ylittää sitä, sillä Sörnäisissä voi saada köniinsä.

Westö on nähnyt paljon vaivaa Matildan kuvaamiseen, tämän pukeutumiseen, asumiseen, ajatuksiin, harrastuksiin. Matilda käy elokuvissa, lukee 10 markan romaaneja ja kuuntelee radiosta iskelmäkonsertteja. Matildalla on salaperäinen ja sitkeä ihailija, kapteeni, joka jaksaa piirittää naista, vaikka tämä ei ota mitään yhteyttä kuukausimääriin.

Helsingin lisäksi käydään tämän tästä Tukholmassa, ja sitäkin kautta 1930-luvun lopun eräänlainen eurooppalainen henki leijailee kirjan sivuilla. Koska osa henkilöistä on toimittajia tai muuten lehtiin kirjoittavia henkilöitä, ajan ilmapiiriä analysoidaan usein. Yksi miesporukan jäsen on juutalainen, joten tämäkin Hitlerin ongelmaksi nostama kansanryhmä tulee käsiteltyä.  

Pidin siitä että Westö on rakentanut tarinansa ja ajankuvansa pienen joukon varaan. Henkilöitä ei ole paljon, mutta jo näiden avulla päästään käsiksi keskeisiin asioihin. Täysin en kuitenkaan ymmärtänyt mihin ja miksi Matildan aviomiehen oli pitänyt lähteä. Ja mikä mahtoi olla Matildan työnantajan rooli kansalaissodan melskeissä?

Ritva Sorvali


Tags: