Vastuullinen yrittäjyys valloittaa maailmaa

Vastuullinen yrittäjyys valloittaa maailmaa

Sunnuntaina 15.9. Helsingin Sanomissa oli Anna-Sofia Bernerin hieno artikkeli ”Omistajan oikeudella”, joka analysoi maailman kansantalouden vaiheita viimeisten sadan vuoden ajalta. Eri esimerkkien avulla Berner kyseenalaistaa osakkeenomistajien nimissä nykyään tapahtuvan voiton maksimoinnin. Pitemmän päälle se ei ole kenenkään etu, ei edes osakkeenomistajien, vaan voi koitua yrityksen tuhoksi.

Artikkelin mukaan osakkeenomistajilla saattaa lisäksi olla hyvinkin erilaisia ja jopa ristiriitaisia ajatuksia siitä, miten voittoja pitäisi sijoittaa. Esimerkiksi Amerikan öljy-yhtiö BP:n osakkeiden arvo nousi, kun yhtiö maksimoi voittojaan ja samalla laiminlöi turvallisuusinvestoinnit, mistä seurasi Meksikonlahden öljykatastrofi. Jos BP:n osakkeenomistajalla oli rantatalo tuhoalueella tai hän sai toimeentulonsa turismista, hänen etunsa olisi ollut panostaa turvallisuusinvestointeihin ja nauttia pienempää voittoa BP:ltä.

Mielenkiintoista Anna-Sofia Bernerin artikkelissa oli myös se, että sen mukaan Suomessa investoitiin 1980-luvulla huomattavasti enemmän kuin 2000-luvulla, vaikka yritysten voitot tuolloin olivat pienempiä kuin 2000-luvulla.  Myöhemmin voittoja on mieluummin kiikutettu veroparatiiseihin kuin investointeihin. ”Mutta minkä takia yritykset, jotka ovat osa yhteiskuntaa ja saavat yhteiskunnalta erilaisia palveluita, voivat irtisanoutua yhteiskunnan palveluiden ylläpitämisestä”, kysytään artikkelissa useamman asiantuntijan suulla.

Vastalääke voiton maksimointiin on tulossa yritysten sisältä. Sen suomalainen nimi on vastuullinen yritystoiminta eli jaetun arvon liikeidea. Suomessa tämän uuden kansantalousaatteen oppia on levittänyt muun muassa Koneen toimitusjohtaja Matti Alahuhta. Ja mikä mahtaakaan olla Suomen tämän hetken menestynein yritys maailmalla? Kone. Jaetun arvon liikeideassa ei siis ole kyse mistään huuhaasta vaan bisneksestä, joka lähtee eri pohjalta kuin lyhytnäköinen voiton maksimointi.

Voiton maksimointiin ovat Suomessa syyllistyneet suuret yritykset, joiden nimiä ei enää edes kannata mainita. Pienet ja keskisuuret yritykset ovat toimineet vastuullisemmin ja huolehtineet tällä tavalla myös tulevaisuudestaan. Hienoa että toimittaja on tarttunut näin huolella näin tärkeään aiheeseen.

Ritva Sorvali

Kouvola


Posted

in

by

Tags: