Voiko opettajan erottaa yhden tapauksen perusteella?
Peruskoulussa on vaalittava fyysistä koskemattomuutta, kirjoittaa erityisopettaja Antti Kallio (Mielipide 6.4.2013). Tämä on hyvä periaate ja siihen varmasti kaikissa kouluissa pyritään. Kallio neuvoo ratkaisemaan konfliktilanteet rauhallisesti keskustelemalla. Opettajalta vaaditaan kuitenkin melkoista diplomatiaa tähän pääsemiseksi, jos toinen osapuoli vain hyppii ja huutaa, ja muu joukko odottaa toimenpiteitä.
Koulussa pitäisi vaalia myös henkistä koskemattomuutta, toisen työn kunnioittamista, työrauhaa, ruokarauhaa. Koulussa nuoret oppivat sen, miten tulevaisuuden työpaikoilla käyttäydytään. Näiden asioiden toteutumisesta ja oppimisesta opettaja vastaa, ja näiden asioiden toteutuminen on kaikkien etu, erityisesti se on häiriköivien oppilaiden etu.
Täydellisen fyysisen koskemattomuuden sääntö on lehtijuttujen mukaan johtanut siihen, että lapset voivat halutessaan uhitella opettajalle, että sinä et mahda meille mitään. Tästä tulee mieleen, että millaisia aikuisia me nuorista kasvatamme, jos heille jää maailmasta sellainen kuva, että kukaan ei mahda heille mitään? Tällainen koskemattomuusääntö ei ole ainakaan nuorten etu.
Jos koulutilanteessa käy niin, että opettaja ei rauhallisella keskustelulla eikä edes ääntään useaan kertaan korottamalla saa jotakuta hiljenemään ja/tai poistumaan tilasta, mitä tuolloin pitäisi? Odottaako koko muu joukko yhden riehumisen loppumista? Pitääkö kutsua poliisi paikalle? Jos opettaja puuttuu napakasti tilanteeseen, mitä silloin tapahtuu? Opettaja irtisanotaan.
Tämä irtisanominen pysäytti miettimään, että eikö opettajilla ole kouluissa työturvaa? Eivätkö opettajia koske ollenkaan sellaiset asiat kuin keskustelu rehtorin kanssa, suullinen varoitus, kirjallinen varoitus tai muut työpaikkojen keinot, joilla esimies voi halutessaan ohjastaa työntekijäänsä. Kuinka ylipäätään voidaan heti erottaa?
Monen henkilön suulla on todistettu, että nykylain mukaan häiritsevä oppilas voidaan tarttumalla tai työntämällä siirtää luokasta. Ilmeisesti samanaikaisesti on kuitenkin voimassa myös koskemattomuuslaki, jonka perusteella rehtori on erottanut opettajan. Kyseisen koulun rehtori on (HS 28.3.) kertonut, että mitään aiempia ristiriitoja opettajan kanssa ei ole ollut, siis ei ainakaan mitään varoituksia.
Toivottavasti Suomen lainsäätäjät kiinnostuvat koulujen tilanteesta, jossa kaksi lakia lyö toistaan korvalle. Ja jos Suomessa on vielä jonkinlaista työsuojelua, toivon että se kiinnostuu koulujen äkkinäisistä erottamistilanteista, joita todella on muitakin kuin tämä Alppilan tapaus.
Ritva Sorvali
Kouvola