Poliittiset päättäjätkö vaikeuttavat lääkärin työtä?
Kouvolan Sanomissa oli tällä palstalla 19.1.2013 artikkeli ”Järkeistystä lääkärien terveyskeskustyöhön”. Siinä kaksi lääkäriä kertoi, miten lääkärien työaika menee muun muassa tilastoinnin, todistustaakan ja toimimattoman tietotekniikan kanssa puljaamiseen. Myöskään yhteistyötä muiden henkilöstöryhmien kanssa ei ole järjestetty parhaalla mahdollisella tavalla.
Todella harmillista jos näin on muun muassa Kouvolassa. Tästäkö johtuu, että lääkäreitä ei saada terveyskeskuksiin? Samaisessa jutussa kerrotaan myös, että lääkärien työtä haittaavat etenkin viranomaisten ja poliittisten päättäjien toimet. Uutena kaupunginvaltuutettuna pysähdyin tähän: tulenko minäkin jatkossa vaikeuttamaan lääkärien työtä? Vai tarkoitettiinko tässä eduskunnan säätämiä lakeja, joiden mukaan kaikki pitää esimerkiksi moneen kertaan tilastoida?
Kirjoituksen lopulla puhutaan tietosuojasta, joka teettää merkittävästi lisätyötä. Luulisi olevan itsestään selvää, että hoitohenkilöstö saa kaikki potilasta koskevat tiedot mahdollisimman helposti. Jos joku tästä hyötyy, niin juuri potilas. Onko tietosuojakin vain yksi byrokratian kukkanen, josta pitäisi mitä pikimmin päästä eroon? Ketä se palvelee?
Jos kyseisessä artikkelissa mainituille byrokratiaepäkohdille voi paikallisesti tehdä jotain, olen valmis tekemään parhaani, jotta lääkärit voivat keskittyä siihen työhön, johon yhteiskunta on teidät kalliisti kouluttanut.
Ritva Sorvali
kaupunginvaltuutettu (vihr.)
Kouvola