Työpaikkakiusaaminen vaikuttaa tulokseen
Hilkka Ahteen tapauksen ansiosta monet takavuosina kiusatut ovat uutisten mukaan nyt rohkaistuneet ottamaan yhteyttä eri viranomaisiin. Tavoitteena on ollut selvittää, olisiko asialle sittenkin voinut tehdä jotain.
Kun nykyään ilmeisesti vain raha merkitsee, kai työpaikkojen johtajat ovat tiedostaneet, että työpaikkakiusaaminen vaikuttaa nimenomaan firman ja minkä tahansa työpaikan tulokseen. Jos kiusatuksi itsensä tunteva työntekijä värjöttelee puolitekoisessa kunnossa, katselee koko ajan uusia työpaikkoja, on tämän tästä sairaslomilla ja vähitellen hakeutuu ennenaikaiselle eläkkeelle, ei kai tällainen kasvata firman kassaa.
Lisäksi työpaikkakiusaaminen saattaa jähmettää koko työpaikan ilmapiirin. Vaikka muut työntekijät eivät uskalla ruveta kiusatun tueksi, ei heilläkään hyvin mene. Kaikki ovat varuillaan, ilmapiiri on ahdistava, tehdään vain välttämätön, kun pelätään virheitä. Tällainen työpaikka ei ole innovaatioiden kehto eikä tuloksen kannalta ideaali.
Lisäksi pahoinvoivien työntekijöiden pitää saada jossain puhua tukalasta tilanteestaan. Hoitamalla itseään työntekijät levittävät firmasta ulospäin sellaista tietoa, joka estää päteviä ihmisiä hakeutumasta sinne töihin. Nykyään tieto leviää netin välityksellä kaikkialle Suomeen, työpaikkakiusaamisen salliva firma on pian nalkissa.
Joten työntekijää ihan oikeasti kannattaa kuunnella, kun hän puhuu ahdistavasta tilanteestaan. Erityisesti häntä kannattaa kuunnella silloin, kun sylttytehdas näyttäisi olevan työpaikan esimies.
Ritva Sorvali (2012)
Kouvola