Työntekijä työnsä paras kehittäjä

Työntekijä työnsä paras kehittäjä

Helsingin Sanomat teki taas sivun jutun työuupumuksesta su 23.9.2012 s E1. Jutussa käsitellään uupumuksen syitä ja seurauksia sekä annetaan selviytymisvinkkejä, jotka on koottu eri tutkijoiden kirjoista. Jotain asialle pitääkin tehdä, sillä työuupumus maksaa jutun mukaan yhteiskunnalle miljardeja vuosittain.

Suurin syy työuupumukseen on mielestäni se, että työntekijä ei enää saa tehdä työtään omaan tahtiinsa eikä saa itse kehittää sitä työstä nousevien tarpeiden mukaan. Sen sijaan Suomi on täynnä kaiken maailman konsultteja ja muita viisaita, joita työpaikoille palkataan kehittäjiksi. Nämä ulkoa tulevat kehittäjät sotkevat työpaikan sekaisin ja saavat ihmiset väsymään.

Mistä johtunee että esimiehet eivät enää luota työntekijöiden kykyyn löytää itse työhönsä sopivia ratkaisuja? Mistä johtunee että työntekijöitä ei mielellään edes kuunnella, kun työolosuhteita muutetaan, töitä yhdistetään ja jaetaan osiin? Miksi ylipäätään pitää koko ajan muuttaa jotakin? Onko erilaista johtoporrasta edelleen liikaa, ja tehdäkseen itsensä tärkeäksi se haluaa vain kehittää ja muuttaa? 

Olisiko liikaa vaadittu, että esimiesporras kysyisi työntekijöiltä, miten meillä menee, tarvitaanko täällä jotain muutosta, sen sijaan että rupeaa runnomaan työpaikkaa johonkin muottiin? Edellä mainitun Helsingin Sanomien jutun esimerkeistäkin voi päätellä, että suurimmat syyt työuupumukseen löytyvät johtamisesta:

”Ristiriitaisia käskyjä sataa joka suunnasta… Esimieheni alkoi pomottaa vaatimalla tietyn laskettavan tavoitteen joka työjaksolla… Johdon tuki hävisi ja tilalle tuli epäluottamus henkilöstön työmoraalia kohtaan…”

Käsitykseni mukaan työpaikoilta puuttuu työrauhan takaava asiantunteva johto. Työntekijöitä arvostava ja kuunteleva johtaminen on hukassa ja siitä kärsii paitsi työntekijä ja työpaikka vähitellen koko Suomi.

Ritva Sorvali

Kouvola


Posted

in

,

by

Tags: