Löytyykö rahaa teollisen perinteen selvittämiseen/säilyttämiseen?

Löytyykö rahaa teollisen perinteen selvittämiseen/säilyttämiseen?

Eero Niinikoski tarttui paikallisesti tärkeään asiaan eli siihen, että paikallinen teollinen perinne on nostettava vetovoimatekijäksi kaupunkimme markkinoinnissa (KS 5.2.2011). Tämä asia on keikkunut ainakin vanhan Kouvolan matkailuvaltti-ideoissa jo pitemmän aikaa, mutta ilmeisesti sen esiin nostaminen ei onnistunut ainakaan ennen kuntien yhteen liittymistä. Vanhalla Kouvolalla kun ei ollut osaa eikä arpaa teollisuusperinteeseen.

Asiaa on siis aika ajoin pohdittu, mutta vasta nyt uudessa Kouvolassa sillä ehkä on mahdollisuus toteutua. Vai onko? Koko viime syksyn Kouvolassa on nimittäin konsultin johdolla tehty selvityksiä olemassa olevien paikallista perinnettä esittelevien museoiden toiminnan muutoksista, eli käytännössä lähes kaiken siirtämisestä vähitellen yhteen tilaan. Kaupunki on siis supistamassa omaa museotointaan, sen sijaan kaupungin alueella toimivat yksityiset museot jatkanevat ennallaan.

Syynä supistamiseen on tietenkin säästö. Toinen syy on, se että Kouvolan museotoimen pieni henkilökunta ei pysty ylläpitämään nykyisen kaltaista museoverkkoa ja samalla kehittämään alaa, luomaan uusia näyttelyitä, luetteloimaan esineistöä ynnä muuta. Esimerkiksi lähikaupungeissa (Lahti, Lappeenranta, Porvoo) museotoimessa työskentelee kussakin moninkertainen määrä työntekijöitä Kouvolaan verrattuna.

Seurasin jokin vuosi sitten aktiivisesti Kuusankosken kaupungin päätöksentekoa Kuusaan sellutehtaan kohtalosta. Mahtava tehdasrakennus päätettiin purkaa. Museoviraston lausunnon mukaan kyseessä on valtakunnallisestikin suorastaan ainutlaatuinen tehdasrakennus, joka pitäisi ilman muuta säilyttää. Kirjoitin asiasta tuolloin pari lehtijuttuakin, mutta en saanut aikaan minkäänlaista keskustelua. Millainen linkki sellutehdas olisikaan tulevaisuudessa mahdollisesti järjestettävillä Kymijoen varren teollisuusmatkailukiertokäynneillä?        

Oman kokemukseni mukaan ainakaan vanhoilla Kuusankosken ja Kouvolan kaupungeilla ei ole ollut kovin suurta intressiä paikallisen perinteen vaalimiseen. Tästä kertonee jotain sekin, että nykyisen Kouvolan kaupungin museotoimen henkilökuntamäärä on se mikä se on. Toivottavasti uusi iso Kouvola kuitenkin suhtautuu oman perinteensä selvittämiseen ja säilyttämiseen kokoisensa kaupungin arvon mukaisesti; aateluus velvoittaa. Toivon että Niinikosken esittämä selvitys tehdään.

Tehdasmuseo Verla on erinomainen esimerkki paikallisen teollisuusperinteen säilyttämisestä. Tässä asiassa alueemme historian suurtallentajalla Veikko Talvella oli aikanaan tärkeä rooli, ja tuolloin myös yhtiö ilmeisesti arvosti perinneasioita. Myös Eero Niinikoski on ollut mukana Verlan teollisuusperinteen säilyttämisessä ja muutenkin yhtiön kulttuuriasioissa ja todennäköisesti hänellä edelleen on yhteyksiä Kuusaalla toimivan paperiteollisuuden päättäviin tahoihin. Löytyisikö sieltä pelastus teollisen perinteen selvittämiseen ja säilyttämiseen, jos kaupunki rahapulassaan vetäytyy hankkeesta?

Ritva Sorvali (vihr.)

Kouvola