Blogi: Wesslinillä on asiaa


(Lukeaksesi blogikirjoituksia klikkaa tekstien otsikoita linkkilistasta Blogi-otsikon alta.)

Vastuullista vihreää vaikuttamista

Olen Tiina Wesslin, yhteiskuntatieteiden maisteri, Pirkanmaan hyvinvointialueen aluevaltuutettu, Lempäälän kunnanvaltuutettu, toimittaja ja punk-muusikko. Tälle sivustolle kirjoitan tekstejä minulle tärkeistä asioista.

Olen ympäristön ja eläinten hyvinvoinnin puolestapuhuja. Haluan vaikuttaa siihen, että ympäristövaikutukset otetaan huomioon kaikessa päätöksenteossa. Ilmastonmuutos ja luontokato ovat asioita, jotka vaativat radikaaleja toimia välittömästi. Energiaratkaisujen lisäksi ratkaisevassa asemassa ovat mm. maa- ja metsätalouspolitiikka ja liikenne. Fossiiliset polttoaineet on ajettava alas ja niiden sijaan lisättävä uusiutuvaa energiaa sekä panostuksia uusiutuvan energian varastointimenetelmien ja puhtaan säätövoiman kehittämiseen. Metsien ja turvesoiden hiilinieluista on huolehdittava. Liikennepolitiikassa pitää panostaa joustavaan, kattavaan ja edulliseen joukkoliikenteeseen, ja henkilöautoliikenteen sähköistämistä on tuettava esimerkiksi verohelpotuksin tai hankintatuen avulla. Ympäristölainsäädäntöä on tiukennettava, ympäristörikollisuuden torjuntaa ja valvontaa tehostettava ja rangaistuksia kovennettava.

Eläinten hyvinvointi on turvattava. Porsitushäkit, parsinavetat, turkistarhaus ja kaikenlainen häkkikasvatus kuuluvat historiaan. Tuotantoeläinten hyvinvoinnista ei saa tinkiä vain siksi, että hyvinvointia parantavat toimet lisäisivät eläintenpidon kustannuksia. Eläinkokeiden käyttö on minimoitava ja niiden sijaan panostettava vaihtoehtomenetelmien kehittämiseen. Ihmisten ja luonnonvaraisten eläinten tasapainoinen rinnakkaiselo tulee varmistaa. Susien ja muiden petojen suojelu ja elinvoimaiset kannat turvataan parhaiten ehkäisemällä tehokkaasti petovahinkoja. Eläinsuojelulainsäädäntöä pitää ylipäätään muuttaa huomattavasti nykyistä tiukemmaksi, ja eläinsuojeluvalvontaa on tehostettava. Eläinsuojelurikosten rangaistuksia on kovennettava.

Tehokas yksittäinen ympäristö- ja eläinsuojeluteko on kasvisruokavalioon siirtyminen tai vähintään eläinperäisten tuotteiden vähentäminen ruokavaliossa. Ruokavalion muuttamista kasvispainotteiseksi voidaan tukea mm. koulujen kotitalousopetuksessa ja ravintola-alan koulutuksessa sekä julkisten ruokapalveluiden tarjonnassa, esim. päiväkodeissa, kouluissa, sairaaloissa ja julkishallinnon henkilöstöravintoloissa. Maataloustukia tulee siirtää eläintuotannon määrään perustuvista tuista kasvisten – erityisesti proteiinikasvien –  tuotannon ja eläinten hyvinvoinnin tukemiseen.

Haluan edistää lasten ja nuorten hyvinvointia. Erityisesti puolustan laadukasta ja kannustavaa varhaiskasvatusta ja koulutusta, jossa kiusaamiseen puututaan tehokkaasti. Ryhmäkoot tulee pitää kohtuullisina, ja lakiin tulee kirjata opettajien ja oppilashuollon henkilöstömitoitus oppilasta kohden. Koulutusleikkaukset leikkaavat paitsi koulutuksen tasoa myös mahdollisuuksia vähentää kiusaamista ja ottaa huomioon erityistä tukea tarvitsevat oppilaat. Lastensuojelun resurssit on niinikään turvattava, jotta lasten hätään voidaan puuttua tehokkaasti ja mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Puolustan myös yhdenvertaisia oikeuksia ja mahdollisuuksia opiskeluun, mikä tarkoittaa aidosti maksutonta toista astetta ja korkeakouluopiskelijoiden opintotuen reilua korotusta.

Minulle ovat tärkeitä myös laadukkaat vanhus- ja vammaispalvelut, joiden laatu ja saatavuus eivät saa riippua varallisuudesta. Hoito-, hoiva- ja asumismuoto pitää voida valita asiakkaan tarpeiden ja toiveiden mukaan. Sekä julkisen että yksityisen puolen hoivapalveluiden valvontaa pitää tehostaa tuntuvasti. Omaishoitajia pitää tukea nykyistä enemmän heidän arvokkaassa ja vaativassa työssään sekä rahallisesti että vapaiden järjestämisessä.

Mielenterveyspalveluiden kriisi pitää ratkaista. Kun esimerkiksi lapsi tai nuori joutuu odottamaan apua kuukausien ajan, kyse on vakavasta heitteillejätöstä, joka johtaa pahimmillaan hengenvaaraan. Tarvitsemme lisää nopeasti ja helposti saavutettavia matalan kynnyksen palveluja, kuten auttavia puhelimia, ilman ajanvarausta toimivia vastaanottoja jne. Ennaltaehkäisevien toimien ja kevyempien palveluiden lisäksi tarvitaan riittävästi myös raskaampien palveluiden hoitoyksiköitä vakavammin ja pidempään sairastaville. Psykiatristen sairaaloiden alasajojen seurauksena monet kroonikkopotilaat ovat jääneet heitteille, kun riittävän tuettuja ja soveltuvia hoito- ja asumismuotoja ei ole tullut tilalle.

Säästöjä saamme luopumalla kaikista ympäristölle haitallisista tuista ja tehostamalla veronkierron torjuntaa. Ympäristölle haitallisia tukia ovat mm. monet teollisuuden, liikenteen, turpeenpolton ja fossiilisen energian tuet ja verohelpotukset. Verotusta ja haittamaksuja pitää kohdentaa luonnolle ja ilmastolle vahingolliseen tai eläinten kannalta epäeettiseen toimintaan.

Näiltä sivuilta voit lukea kirjoituksiani mm. edellä mainituista aihepiireistä. Kiitos mielenkiinnosta, pysythän kuulolla!

Share This