Maanantaina 23.11.2020 osallistuin ensimmäisen kerran kaupunginvaltuuston etäkokoukseen virallisesti valtuutettuna enkä varavaltuutettuna, kuten aiemmin. Kaupungintalon salissa kokous olisi toki ollut juhlavampi, mutta lopulta kotoa käsin oli helpompi osallistua, kun kokous venyi yli kuuteen tuntiin! Lipitin kevytcolaa pysyäkseni valppaana loppuun asti.
Kokous alkoi poikkeuksellisen dramaattisesti, kun pidettiin hiljainen hetki valtuutettu Kari Kuusijoen muistoksi. Toivottavasti tällaisia hetkiä ei tule kovin paljon. Tavallisempia onneksi ovat esimerkiksi luottamushenkilöiden 50-vuotispäivien muistamiset.
Kaikki ryhmät esittivät alkajaisiksi puheenvuoronsa talousarviosta. Illan paras puhe, retorisesti ja paikallispoliittisesti suorastaan elegantti, oli ilman muuta SDP:n Tony Melvillellä. Valtuutettujen omissa puheenvuoroissa saattoi helposti aistia kuntavaalien kampanjointia. Usein sivuttiin valtakunnanpolitiikkaakin. Näitä vuoroja on aina viihdyttävää kuunnella.
Otsikossa kysytään, ”kuinka äänestin valtuustossa”. Livekokouksessa äänestetään kaukosäätimen näköisillä laitteilla, joiden antamat tulokset esitetään salin seinän jättitelkkareissa. Etäkokouksessa sen sijaan käytetään sähköisiä lomakkeita, joiden kanssa tulee joka kerta jotain kommellusta. Maanantaina noita äänestyksiä oli toistakymmentä, joten osa kokouksen pitenemisestä johtui ihan teknisistä hidasteista ja äänestystulosten esittelystä. Ääniä tuli pahimmillaan yli 67 kpl, ja jouduttiin ottamaan äänestys uusiksi. ”Stop the count!” kuten ameriikan vaaleissa huudettiin hiljattain. Valtuutettujen valinnat ovat muuten julkista tietoa.
Ai MITÄ siis äänestin? No enimmäkseen menin pohjaesityksen mukaan. Talousarvion valmistelussa on ollut mukana kymmeniä, ellei satoja luottamushenkilöitä ja alojensa ammattilaisia. Lautakunnat ovat olleet aktiivisesti mukana työssä, niiden esitykset oli hyvin huomioitu ja lautakunnat saavat edelleen vaikuttaa saamansa ”raamin” puitteissa rahankäyttöön ensi vuonnakin. (Tarkastuslautakunnan pyytämää summaa oli kuitenkin leikattu, vaikka menomme ovat lautakunnista pienimmät.) Luotan, että prosessi on tehty parhaan saatavilla olevan tiedon pohjalta. Myös ajankohtaiset koronaongelmat on huomioitu siinä määrin kuin se on mahdollista. Veronkorotuksiin ei menty vielä, mutta kun valtion koronatuet eivät jatkossa enää kannattele myöskään Jyväskylän taloutta, vuoden kuluttua korotuksista keskustellaan tosissaan.
Maahanmuutto-, kulttuuri- ja ympäristövastaisia muutosesityksiä vastustin hiljaisen enemmistön mukana. Kerran kannatin muutosesitystä, kun Jari Ylönen peräänkuulutti Korpilahden nuorisopajatoiminnan turvaamista vaikka paikallisten asukasaktiivien avulla vaihtoehtona lakkauttamiselle. Lopullisestihan asiasta päättää lautakunta, mutta halusin osoittaa tukea nuorten askartelutiloille.
Pari kertaa päädyin äänestämään tyhjää. Toinen koski Caius Forsbergin pontta pesä- ja jalkapallon olosuhteiden turvaamiseksi, kun Hippoksen supistettu projekti alkaa toteutua. Tähän minulla ei ollut kantaa. Toinen kohta koski Alvan vesimaksujen korottamisen rajaamista kolmeen prosenttiin, joka ei toteutunut. Kokouksen jälkeen Alva sitten reippaasti korottikin vesimaksua 5,5 % ja jäteveden käyttömaksua 10 %. Vuodessa tämän arvioidaan vaikuttavan nelihenkisen omakotiperheen talouteen noin 57 euroa, kerrostaloasukkailla korotus lienee vähän pienempää luokkaa. Alvan vesimaksut ovat jo vanhastaan Suomen kärkipäässä, ja niillä pidetään pystyssä voimalaitosten huonosti kannattavaa toimintaa. Erityinen pommi ovat Rauhalahden ja Keljonlahden turvevoimalat, joiden energianlähteet on korvattava turpeen polton aikanaan loppuessa. Alva tarvitsisi hinnoitteluunsa tiukemmat suitset kuin nyt esitetty kolme prosenttia. Siksi äänestin tyhjää.
Kokoukseen valmistautumisvaiheessa kuohuttavin yksityiskohta oli JVA:lle (Jyväskylän Vuokra-asunnot Oy) esitetty osintojen nosto-oikeus. Valtuuston kokous peräti keskeytettiin asian vuoksi, ja ryhmien puheenjohtajat siirtyivät erilliseen Teams-kokoukseen vääntämään asiasta. Osinkoja ei ollut otettu huomioon 2021 taloudessa, ja kyseessä oli toistaiseksi teoreettinen päivitys yhtiöjärjestykseen. Pj-palaveri päätyi lopulta yksimielisesti pudottamaan osinkoesityksen pois. Vaikutus olisi ollut muutaman euron luokkaa kuukaudessa per asunto, ja sitä ei olisi ollut pakko edes siirtää suoraan vuokriin. JVA on hyvin omillaan toimeen tuleva kaupungin tytäryhtiö. Sillä on jo 59 miljoonan euron vuosittain kartutettava vapaaehtoinen asuintalovaraus, joka on käytettävä rakentamiseen ja korjaukseen tai tuloutettava 10 vuoden sisällä.
Yritimme palauttaa Ilona Helteen ym. valtuutettujen luonnonsuojelun kehittämisaloitteen takaisin valmisteluun, mutta hävisimme äänin 43 – 24. Aina ei voi onnistua… Saimme ilahduttavasti kuitenkin tukea eri ryhmistä.
Seuraava valtuuston kokous onkin jo 7.12.2020. Palaillaan sitten asiaan!
Lopuksi esimakua vaalikuvista. Kuvan otti Peppi & Peikko -kuvaamo Seppälässä. Kiitos myös Kuohun parturi-kampaamon Susannalle.