Tänään on vuoden ensimmäinen Jyväskylän kaupunginvaltuuston kokous. Tällä kertaa tuuraan matkoilla olevaa Ari-Pekka Liukkosta. Kaivan taas kaapista valtuustohuivini, joka on todellakin tarpeen salin viileydessä. Millainen sitten on varavaltuutetun seikkailu kokouksessa? Valtuustotyöskentelyyn sisältyy muutakin kuin epämukavassa puupulpetissa istumista pari tuntia kerran kuussa.
Kukin valtuustoryhmä eli käytännössä saman puolueen valtuutetut kokoontuvat ennen kokousta pohtimaan käsiteltäviä asioita. Meillä on yleensä yksi valmistautumiskokous perjantai-iltana ja vielä toinen juuri ennen valtuustoa. Osallistun noihin perjantai-istuntoihin myös silloin, kun en ole saanut määräystä tulla varsinaisen valtuutetun tilalle kokoukseen. Viime perjantaina meillä oli ensimmäistä kertaa kokeellinen tapahtuma Teetä Vihreillä! eli ”valtuustoryhmän jatkot”: tapasimme suljetun palaverimme jälkeen kuntalaisia viehättävässä T-House-teekuppilassa Vaasankadulla. Se oli ihan oikeaa keskustelua toiminnastamme kiinnostuneiden henkilöiden kanssa! Järjestämme vastaavia tilaisuuksia uudestaankin lähiaikoina.
Ennen kokousta jokainen (toivottavasti!) lukee huolella esityslistan. Valtuuston esityslistat ja myöhemmin valmistuvat pöytäkirjat ovat myös kuntalaisten luettavissa. Tänään esityslistalla on vain neljä asiakohtaa, mutta pituutta sillä on liitteineen 177 sivua… Meni useampi ilta sen haltuunottoon. Ensimmäisenä käsitellään hallintosäännön päivitys. Hallintosääntö tarkoittaa kunnan yksityiskohtaisia ”pelisääntöjä”, joiden mukaan luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden tulee toimia. Hallintosääntö on kuntakohtainen eli niitä on erilaisia, mutta mm. kuntalaki toki säätelee, ettei ihan miten tahansa voida pelata.
Muina asioina tänään ovat Itäisen Palokärjen eli Seppälänkankaan koillisosan tulevan teollisuusalueen asemakaavan viimeisimmän version hyväksyminen sekä ns. Musiikkikampuksen eli Pitkäkatu 18 – 22:n asemakaavan muutos: alueelle tulee uusia opetustiloja ammattiopiston ja ammattikorkeakoulun käyttöön. Viimeisenä kohtana todetaan Suomen Kuntaliiton valtuuskunnan vaalin tulos. Jyväskylän kannalta kiinnostavaa on se, että Vihreiden Tuija Mäkinen valittiin valtakunnalliseen Kuntaliiton valtuuskuntaan. Olin itsekin 11.12.2017 valtuustossa äänestämässä noissa listavaaleissa, ja totta kai äänestin ehdokaslistaa numero 2 eli Vihreitä. (Kyseisessä valtuuskunnassa on 76 paikkaa, joista Vihreät saivat 8.)
Eräs hauska osa valtuustosalin tapahtumia ovat valtuustoaloitteet. Salissa kiertää usein yksi tai useampia paperinippuja, joissa valtuustoryhmät tai valtuutetut yksin tai kaverin kanssa tekevät erilaisia toimenpide-ehdotuksia. Näihin saa laittaa tai olla laittamatta oman nimensä puolueesta riippumatta. Sitten paperit pujahtavat byrokratian rattaisiin ja tulevat sieltä kuukausien kuluttua takaisin viranhaltijoiden ja/tai kaupunginhallituksen kommentoimina. Jotkin johtavat toimenpiteisiin, jotkin eivät. Meidänkin ryhmältä on tulossa muutamia aloitteita, joihin pääsen kirjoittamaan nimeni tänä iltana. Yhtä olen itsekin valmistelemassa, mutta julkistamme sen vasta maaliskuussa.
Kokouksen virallisesti päätyttyä saattaa olla vielä ylimääräisiä ohjelmanumeroita. Nyt vuorossa on tiedonantotilaisuudet Hippos2020-projektista sekä elinkeinopolitiikan ajankohtaisista asioista. Hippos2020 on hyvin kunnianhimoinen hanke, jossa koko nykyinen Hippos-alue muuttuu liikunta- ja hyvinvointikeitaaksi. Vanha monitoimitalo ja jäähalli jyrätään pois, ja tilalle nousee vielä aiempaa monikäyttöisempi rakennuskokonaisuus. Erikoista Hippos2020:ssä on, että se tulisi toteutumaan vahvasti yritysvetoisesti. Kaupunki sitten vuokraisi sieltä vuoroja liikunnan harrastajille. Suunnitteilla on huikeita yksityiskohtia, kuten avattavakattoinen stadion, joka mahdollistaisi esimerkiksi jalkapallon pelaamisen syyssateessa.
Saamme tällaiset tiedonantomateriaalit yleensä etukäteen nähtäväksemme sähköisen portaalin kautta. Muutenkin kaupunki minimoi paperijätteen syntyä, ja myös esityslistat ym. tulevat luottamushenkilöille vain sähköisinä. Muistiinpanojakin pystyy tekemään omaan käyttöön esityslistojen yhteydessä. Tuossa elinkeinopolitiikan tiedonannossa näytään paukuttelevan henkseleitä, kun Jyväskylä muun Keski-Suomen lailla on kovassa nousukiidossa mm. yritysten liikevaihdoilla, yritystonttien myynnillä ja vuokrauksella sekä liiketilojen lisääntymisellä mitaten. Pelkästään Jyväskylässä toimii nykyisellään 7 800 yritystä, ja määrä noussee edelleen. Lopuksi esittelijöille saa esittää kysymyksiä, jos ei ymmärtänyt jotain tai on muuten utelias. Sitten sali tyhjenee nopeasti.
Ja kaiken tämän jälkeen varavaltuutettu Hallamäki ehkä käväisee iltateellä muun porukan kanssa tai kiiruhtaa seuraavalla Linkillä suoraan kotiin ja iltalenkille…
PS Kuntalaiset saavat kuten ennenkin tulla tarkkailemaan kokousta salin takaosaan paikan päälle, mutta myös kotoa käsin pystyy seuraamaan livelähetystä. Kamera on staattisesti suunnattu vain puhujanpönttöä ja kaupunginjohtajaa kohti, joten koko saliin ei katsoja saa näkymää. Puheista kuitenkin – yleensä – saa lähetyksessä selvää. Veikkaan esityslistan perusteella, että tänään ei tule kovin värikkäitä puheenvuoroja.