VAROITUS: sisältää synkkiä ajatuksia, tsombeja ja spekulaatioita.

Olen pitkään luullut, että maailmanloppu tulee kuin hidastetussa elokuvassa ja eskaloituvien ympäristökatastrofien muodossa ja että olemme jo hyvän matkaa siihen edenneet. Optimistisessa uudenvuodenkatsauksessani loppiaisaattona kirjoitin täällä blogikuplassani näin:

”Ekosysteemeillä ja jopa koko planeetalla on havaittavissa tasapainottavia mekanismeja, jotka pyrkivät ylläpitämään elinkelpoisia olosuhteita myös muutosvaiheissa.- – Ihmisen aiheuttamat häiriöt ovat kuitenkin jo sitä luokkaa, että Maa on laittanut kovat piippuun päästäkseen eroon kaksijalkaisista tuholaisistaan. – – Tosiasia kuitenkin on, että – – jokin uusi massaepidemia väijynee oven takana. – – Tässä pelissä on pakko joko sopeutua tai tuhoutua. Hyvin suojautuvissa maissa elinikä tuleekin edelleen nousemaan. Sadan vuoden iästä tulee lopulta normi.”

Tuolloin COVID-19 eli tuttavallisemmin korona ei vielä näkynyt mitenkään maassamme, se vain vilahti ulkomaanuutisissa eikä vaikuttanut vaaralliselta. En todellakaan aavistanut, että se yllättäisi länsimaat housut kintuissa ja panisi pelin näin sekaisin. Vasta tammikuun lopussa havaittiin ensimmäinen sairas Lapin-turisti, joka parani. Helmikuun lopulla alkoivat sitten kotimaan laskurit pyöriä, kun hiihtolomalaiset toivat keuhkoissaan näkymättömiä tuliaisia maailmalta.

En tiennyt, että minulla olisi profetoimisen lahja. Mikäli näin todella on, ilmoitan tänään 20.3.2020 seuraavaa:

Vuosi 2020 kirjoitetaan myöhemmin vuodeksi 0. Tämä kevättalvi merkitään historiaan koronaviruksen ensimmäiseksi aalloksi. Se tuhoaa maapallon väestöstä yksi tai kaksi prosenttia, ja väestön eliniän positiivinen kehitys katkeaa. Suomessa rajuin ajankohta osuu toukokuuhun. Syyrian pakolaisleirit pyyhkiytyvät kokonaan maailmankartalta. Koronaan kehitetään rokote loppuvuodesta, mutta virus mutatoituu ja tulee takaisin kausi-influenssan tavoin vuosittain. Jokainen kierros tuhoaa muutaman prosentin väestöstä.

Koska ihminen kuitenkin lisääntyy tuota nopeammin, virus alkaa myös valikoida kuolonuhreja uudella tavalla. Nythän kohteena ovat erityisesti vanhat, alkujaankin sairastelevat miehet, joiden suurin synti on vuosikymmenien yletön fossiilisten energianlähteiden kulutus. Pienet ja viattomat ovat toistaiseksi saaneet olla rauhassa raivostuneen luontoäidin kostavalta kädeltä. Kovimmassa mutta ei todennäköisimmässä skenaariossani demoninen virus pyyhkäisee parin vuoden kuluttua pöydältä joko hedelmällisessä iässä olevat tai sitten kouluikäiset. Tulevaisuus on Maissilasten.

Mutta ennen kaikkea virus lyö ihmislajia sinne, minne eniten sattuu: lompakkoon. Pandemian kustannukset tulevat olemaan käsittämättömän suuret. Keskuspankit yrittävät pitää kaatuvia yrityksiä pystyssä. Sairaanhoitokulut kasvavat tähtitieteellisiksi. Käsidesin hinta jatkaa multiploitumistaan mustassa pörssissä. Jotkin elintarvikkeet kerta kaikkiaan loppuvat, koska niiden valmistusketju katkeaa. Rikollisuus löytää aivan uusia ilmaisukeinoja. Työttömyys kiipeää 1930-luvun lukemiin. Maailmansodat I ja II nauravat partaansa, kun ihmiskunta kokoaa huvenneita rivejään ja tappelee perinnöistä.

Ja miksi tähän on tultu? Siksi, että kiinalaiset eivät vain lakkaa rääkkäämästä ja ahmimasta villieläimiä hupenevasta luonnostaan. On ikävä tosiasia, että eläinten ala-arvoisilta kaupustelupaikoilta saa alkunsa elämänmuotoja, jollaisia hullu tiedemieskään ei saisi laboratoriossaan luotua. En yhtään hämmästyisi, jos tsombiapokalypsikin saisi alkunsa Aasiassa. (Tietysti toivomme, että tsombien nousu tapahtuisi Las Vegasissa, koska what happens in Vegas stays in Vegas.)

Viruksen etenemistä voi seurata maailmankartalta. Tätä kirjoittaessani tartunnan saaneita oli 242 191 (Suomessa ”400”) ja kuolleita 9 843 (Suomessa edelleen 0). Luvut ovat etenkin tartunnan saaneiden osalta karkeasti vähäteltyjä, koska monessa paikassa – myös Keski-Suomessa – potentiaalisten koronapotilaiden testaamista ei enää nähdä tarpeellisena kuin vakavissa tapauksissa. Epidemiologit kuitenkin tarvitsisivat mahdollisimman tarkan dokumentaation taudin etenemisestä, jotta seuraavilla epidemiakierroksilla oltaisiin viisaampia.

Seuraan koronatilannetta ja -uutisia päivittäin, ja saan myös runsaasti informaatiota esimerkiksi kaupungilta, seurakunnalta ja yliopistolta kaupallisista toimijoista puhumattakaan. Suomen valtionjohdon toimet näen tällä hetkellä oikeina ja riittävinä. Kauhuissani kuitenkin odotan, joudutaanko täälläkin menemään ulkonaliikkumiskieltoon kuten niissä maissa, joissa ihmiset kielloista huolimatta edelleen viettävät vilkasta seuraelämää. Toivottavasti luonnostaan jurot ja eristäytyvät suomalaiset tottelevat THL:n ohjeita ja linnoittautuvat koteihinsa ja kesämökeilleen epidemian tasaamiseksi.

No, mitä hyviä puolia sitten voi olla pandemiassa, joka pakottaa maailmantalouden polvilleen, pysäyttää yhteiskunnat ja tappaa pahimmillaan miljoonia ihmisiä hieman ennen aikojaan? Optimistit löytävät kaikesta valoisia puolia. Voimme iloita ainakin hetkellisesti Kiinan tehdaskaupunkien puhtaasta ilmasta, lentoliikenteen kerosiininkäryn vaimenemisesta ja Venetsiassa bilettävistä delfiineistä.

Pandemiasta eloonjääneet kenties asettavat arvonsa uuteen järjestykseen ja pystyvät esimerkiksi vähentämään kulutustaan, keskittymään ihmissuhteisiin ja lähiympäristöönsä. Ilmastonmuutoksen vastaiset toimet otetaan vihdoin tosissaan, kansat valitsevat valistuneita johtajia ja myös seuraavat heidän asettamiaan esimerkkejä. Teknologiassa nähdään pienellä viipeellä kiinnostavia innovaatioita, ja toisaalta jotkin perinteiset elinkeinot, tavat ja harrastukset tekevät tyylikkään paluun. Uusi ihminen nousee tuhkasta kuin feenikslintu.

Jo nyt monet ovat huomanneet, että tietyt työtehtävät (kuten opettaminen ja kaikenlainen paperinpyörittely) sujuvat pienen alkukankeuden jälkeen mukavasti etänäkin. Moni oravanpyörään juuttunut on varmaan helpottunutkin tästä elämänmuutoksesta. Samalla huomataan, että jotkin ammatit ovat korvaamattomia, jotkin taas täysin hyödyttömiä lähitulevaisuudessa. Koulutuspolitiikkaa muutetaankin realistisemmaksi. Maaseutu jälleenrakennetaan ja asutetaan uudelleen, ja valtiot parantavat omavaraisuuttaan sekä huoltovarmuuttaan.

Pienenpieni pöpö on muutamassa kuukaudessa saanut aikaan suurempia muutoksia kuin minkään poliittisen liikkeen aktiivit, valtionpäämiehet tai edes terroristit tunnetun historian aikana. Totta puhuen en mitenkään pysty ennustamaan koronan välittömiä ja välillisiä vaikutuksia. Toivon olevani väärässä pessimismini kanssa. Pyrin kirjoittamaan aiheesta myöhemmin lisää, jos noutaja ei ihan pian kolkuta ovelleni.

PS Olen täysin parantunut loppiaisflunssastani.