Kävin viime viikolla katsomassa T. Koivusalon ohjaaman filmin Täällä Pohjantähden alla. Elokuvassa vilahteli yllättävän paljon suomalaisen tähtitaivaan tuttuja kasvoja – ja pakaroita. Jänteviä perälihoja vaadittiin myös katsojilta, sillä elokuva vain jatkui ja jatkui ja jatkui… kolmen raskassoutuisen tunnin ajan. Kummallista, ettei elokuvissa ole nykyään enää väliaikaa. Jos tätä katsoisi dvd:ltä, niin pausenäppylä olisi kyllä tiuhaan käytössä. Yletön pituus on mielestäni tämän elokuvan suurin heikkous. (Varjelkoon, jos tästä julkaistaan joskus esim. viisituntinen ohjaajan versio 😀 )

Casting herätti hieman hilpeyttä: keski-ikäiset tai sitäkin vanhemmat näyttelijät vetivät nuorten roolit ilman mitään havaittavaa maskeeraustakaan. Tämä osaltaan toi filmiin ehkä hieman teatterimaisuutta, samoin nykyelokuvalle vieras joidenkin hahmojen ylidramaattisuus. Siitäkään huolimatta elokuva ei ollut lainkaan tunteisiini vetoava, toisin kuin Jyväskylän kaupunginteatterin taannoinen versio.

Totta kai tässäkin teoksessa revitellään hieman pyrotekniikalla ja muilla leluilla. Yllättävän paljon ruutia on kylvetty jo kansalaissodan aikaan… Mikähän mahtaa olla tuotantoprosessin hiilijalanjäljen kengännumero? Mutta sinänsä lavastus ja puvustus ovat onnistuneita, ja karheat pellavavaatteet tuntuvat kutittavan melkein katsojaakin. Kansallinen historia piirtyy eteen pikkutarkasti kuin museossa.

Juonessa, omituisen iäkkään näköisissä henkilöissä ja historiallisessa kontekstissa mukana pysymisen avuksi suosittelisin perehtymistä Väinö Linnan alkuperäiseen ns. Pentinkulma-trilogiaan. Se on ehdottomasti lukemisen arvoinen kokonaisuus ja todellinen taideteos. Muistaakseni ensimmäinen kirja on trilogian osista paras: epäpoliittisin ja ehkä kaunokirjallisinkin. Valtiomme syntyvaiheisiin siirryttäessä tekstistä tulee raskaampaa, muttei silti oppikirjamaista. Vilho Koskelan osalta teossarja linkittyy löyhästi myös Tuntemattomaan sotilaaseen.

Eikä siinä vielä kaikki! Nyt levityksessä olevan elokuvan tapahtumat ajoittuvat 1880-luvulta vasta vuoden 1918 marraskuuhun.  Vuoden kuluttua katsottavanamme on toinen samanmoinen järkäle Linnan trilogian kolmannen osan pohjalta!