Nuoruuden haaveammattini oli politiikan toimittaja. Tämän unelman muisteleminen ei tunnu vaikealta. Päinvastoin. Luulen, että opettajan ammatin valitsemalla olen kuitenkin päässyt helpommalla.

Poliitikot ja politiikan toimittajat ovat riippuvaisia toisistaan. Kummankaan työ ei etene ilman toista. Molempia yhdistää rankka työ, jonka pääasiallinen palaute saadaan kyräilevinä katseina ja vaimeina tervehdyksinä.  Eräs nyt jo eläkkeellä oleva politiikan toimittaja kehui työpanostaan. -Olin tasaisen kriittinen kaikkia osapuolia kohtaan, hän kertoi. Hän ei tosin käyttänyt tätä termiä, mutta otan oikeudekseni hieman suoristaa mutkia, niinhän hänkin aina teki.

Jos poliitikko ja politiikan toimittajat ovat loistavissa väleissä, on syytä huolestua. Silloin herää epäilys lipeääkö jompikumpi tehtävästään. Joko toimittaja on unohtanut kritiikin tai poliitikko kertoo kaikki ne keskeneräiset asiat, joista ei vielä pitänyt puhua. Näin tietenkin vain teoriassa ja virallisesti. Toimittajilla ja politiikoillakin on oikeus myös yksityiselämään.

Kerran jos toisenkin on sanomalehti lentänyt päin seinää, kun olen lukenut toimittajan tulkintaa milloin mistäkin aiheesta. Tässä onkin hyvä syy, miksi en ole siirtynyt sanomalehtien nettiversioihin. Kai tässä nyt pitää se toinenkin puoli paljastaa. Kyllä minä usein ihailen politiikan toimittajien valppautta ja verbaalisia lahjoja. Olisinko itse pystynyt saamaan? Luultavasti en.

Koulussa oppilaille opetetaan mediakriittisyyttä. Syytä onkin. Ennen politiikkaan lähtöäni oletin monien muiden tavoin, että kaikki mitä sanomalehdessä lukee, on totta. Toimittaja kuten poliitikkokin on aina tulkitsija, joka välittää tietoa oman kokemuksensa kautta. Tämä on hyvä muistaa lehtiä lukiessaan. Jokainen, joka on lapsena pelannut rikkinäistä puhelinta, tietää ilmiön. Jutut muuttuvat, kun tarina etenee. Politiikan toimittajan yksi haasteellinen tehtävä lienee erottaa varteenotettava tieto kyliltä kuullusta. Sama haaste on poliitikoilla.

Kun pari vuotta sitten aloitin Satakunnan Kansan kolumnistina, sain kirjoittaa politiikasta. Aina en ole pysynyt pelkästään aiheessa vaan olen avannut tunteitani muiltakin elämän alueilta. Nyt kirjoitan, ainakin toistaiseksi, viimeistä kolumniani. Seuraavien kolumnistien on aika avata maailmalle näkemyksiään ja kokemuksiaan. Yksi on varmaa, kolumnit herättävät tunteita ja haluan lukea ne aina.

Anne Liinamaa

kirjoittaja on Porin kaupunginhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja (vihr.)