Keräilijän katse-sarjassa esitellään Arto Jurttilan yli viidensadan nykytaiteen teoksen kokoelma otsikolla MIELEN SILMIN/ WITH THE EYES OF MY MIND

Vauvoille ja vauvaperheille suunnattu elämystilallinen kokonaisuus RYÖMI, KONTI – VIESTI VAUVUUDESTA

Hyvät kutsuvieraat!

Taide on tapa tehdä elämästä mielenkiintoinen, näin kuvaili eräs taiteiljaystäväni. Maailmaa voi katsoa monella eri tavalla, masentunut ja epätoivoinen ihminen kertoo näkevänsä maailman harmaana. Rakastuneen ihmisen sanotaan katsovan maailmaa ruusunpunaisten linssien läpi.

Hyvään ja rikkaaseen, täyteen elämään kuuluu kaikkien värien näkeminen. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että helmikuussa huomaa valkoisen hangen kimalluksen ja sadekelillä jää katselemaan sadepisaroiden pomppimista ja räiskähdystä vasten asvalttia. Se on sitä, että katsoo sinisen taivaan valkoisia pilviä ja miettii mitä niiden muoto haluaa kertoa.

Moniin muistoihin koskettavista hetkistä liittyy muisto väreistä. Hautajaisten musta pukeutuminen kertoo surusta, morsiamen valkoinen puku viattomuudesta. Punaisten kenkien taas kerrotaan aikoinaan viestineen kevytmielisyydestä.

Puhuttaessa värikkäästä elämästä tarkoitetaan tapahtumarikasta elämää. Elämänkokemuksien hankkiminen lähtee esimerkiksi siitä, että kokeilee miltä tuntuu hyppiä vesilätäkössä tai vielä parempaa, kokeilee voiko siellä uida. Maistaa miltä hiekka maistuu ja miltä se tuntuu iholla.

Taideteoksessa tallennetaan yhden hetken tunnelma. Jokaisen teoksen tuottama kokemus on yksilöllinen ja koskettaa katsojaa omalla tavallaan. Taideteos luo ympärilleen tunnelmaa ja kauneutta, mutta se voi muistuttaa myös surusta ja ikävästä, tuoda lohtua ja valaa uskoa.

Myös elämänasennetta voi kuvata väreissä. Mustavalkoinen näkemys on kapea ja rajoittunut. Vauva ei tunne ennakkoluuloja vaan haluaa tutkia kaikkea. Maistaa, haistaa, koskea, työntää nokkansa joka paikkaan. Jokainen lapsi on vapaa taiteilija. Sen lapsenmielisyyden toivoisin säilyvän meissä aikuisissakin.

Porin kaupungintalo on myös yksi taideteos, jonka sisällä on monia muita teoksia. Täällä kannattaa tuijottaa kattoon, tutkia seiniä, kääntää katse lattiaan. Ettei mitään jäisi huomaamatta. Sillä olisihan suuri vahinko, jos jotain todella kaunista jäisi näkemättä